Otwarcie lokalu z kebabem

W ostatnim czasie pomysłem na biznes, który najczęściej kiełkuje w głowach przyszłych przedsiębiorców jest lokal z kebabem. Nic w tym dziwnego, gdyż w naszym kraju turecki kebab cieszy się ogromną popularnością. Jeśli więc masz w planach otworzenie własnego fast-foodu, koniecznie sprawdź wszystkie ważne informacje i dowiedz się, czego będziesz potrzebował, by przedsięwzięcie z pewnością się udało.

1. Skąd wziąć pieniądze na otwarcie własnego lokalu?

2. Opiekacz do kebaba to podstawa, jakie maszyny powinny znaleźć się w Twoim lokalu?

3. Co powinno zawierać menu?

4. Jakie wymogi ma Sanepid wobec lokalu z kebabem?

5. Koszt otwarcia kebabu?

Otwarcie własnego lokalu z kebabem wymaga pewnych nakładów finansowych, jak i dużej ilości włożonej pracy. Warto na samym początku odpowiedzieć sobie na niektóre pytania, by nie porywać się z motyką na słońce, lub by dodać sobie wiatru w żagle!

Skąd wziąć pieniądze na otwarcie własnego lokalu?

Każde nowe przedsięwzięcie wymaga pewnych środków finansowych. Z pewnością łatwiejsze będzie otwarcie jedynie budki z kebabem, niż całego lokalu, jednak i na tą drugą opcję można skutecznie pozyskać potrzebne pieniądze. Jeśli jesteś dopiero na etapie zakładania działalności gospodarczej, śmiało możesz skorzystać z kredytu gotówkowego dla nowych przedsiębiorców. Wiele banków oferuje tego rodzaju wsparcie, wystarczy znaleźć ciekawą propozycję w Internecie i złożyć wniosek lub porozmawiać z konsultantem, który może wyjaśnić pewne rzeczy.

Opiekacz do kebaba to podstawa, jakie maszyny powinny znaleźć się w Twoim lokalu?

Kebab to specyficzna potrawa, która wymaga odpowiednio przygotowanych składników. Tradycyjny lokal z kebabem wymaga odpowiedniego wyposażenia. Lista urządzeń, jakie muszą się tam znaleźć wygląda następująco:

  • opiekacz do kebaba – najczęściej dwie sztuki,
  • opiekacz do bułek,
  • nóż elektryczny,
  • frytownica,
  • lada sałatkowa,
  • szafa chłodnicza na napoje,
  • zamrażarka.

O ile większość urządzeń nie sprawia problemu podczas zakupów, o tyle warto dobrze zastanowić się nad doborem opiekacza. Na rynku dwa rodzaje tego typu sprzętu – opiekacz gazowy oraz opiekacz elektryczny. Opiekacz do kebaba gazowy zasilany jest butlą, co znacznie obniża koszty jego utrzymania. Wadą opiekacza tego typu są jego duże rozmiary. By pozwolić sobie na zamontowanie opiekacza gazowego, trzeba mieć w lokalu dużo miejsca. Dodatkowo, decydując się na ten rodzaj maszyny, warto pokusić się o renomowaną markę, gdyż tanie opiekacze mogą piec mięso nierównomiernie.

Opiekacz do kebaba elektryczny z pewnością jest bezpieczniejszy i znacznie łatwiejszy w użyciu. Można z niego korzystać nawet wtedy, gdy nie ma podłączenia gazu. Wiele opinii w środowisku sugeruje jednak, że ten rodzaj pieca nadmiernie wysusza mięso.

Podczas wyboru odpowiedniej maszyny do kebaba, musimy zwrócić także uwagę na wsad opiekacza. Jego wybór zazwyczaj jest uzależniony od dziennego zużycia mięsa. Małe punkty gastronomiczne stawiają na niewielkie opiekacze, które są w stanie przygotować maksymalnie 20 kg mięsa. Większe, przyjmujące większą ilość zamówień lokale stosują maszyny do kebaba ze wsadem wynoszącym nawet do 100 kg.

Niezależnie od wielkości wsadu, maszyna do kebaba to także strefy grzewcze. Ich rozmieszczenie ma wpływ na to, jak upieczone będzie mięso. Duży ruch w lokalu powinien nas skłonić do zakupu maszyny do kebaba z większą ilością stref, dzięki czemu mięso będzie gotowe znacznie szybciej. Warto zauważyć, że maszyna do kebaba z pojedynczym palnikiem pozwala przygotować jednorazowo tylko 10 kg mięsa. Ciekawe maszyny do kebaba można znaleźć i zakupić na stronie: gastroprodukt.pl/gyros-kebab-gazowy

Co powinno zawierać menu?

Zanim zabierzemy się do otwierania lokalu, warto zaznajomić się z popytem wśród konkurencji. Po pierwsze, bardzo ważne jest, jakie mięso większość osób preferuje. Zazwyczaj w lokalach można natknąć się na baraninę oraz kurczaka. Po drugie, warto dowiedzieć się, jakie potrawy w kebabie cieszą się największym zainteresowaniem. Z pewnością w menu powinna pojawić się pozycja kebab w bułce, który jest nie do pominięcia. Ciekawą opcją są tortille oraz kebaby na talerzu z dodatkiem frytek, sałaty i sosów.

Ponadto w menu ludzie szukają często osobnych frytek, sałatek, hamburgerów, cheesbrugerów czy hot-dogów.

Jakie wymogi ma Sanepid wobec lokalu z kebabem?

Otwarcie własnego lokalu wiąże się z wzięciem do serca wymogów, jakie stawia przed gastronomią Sanepid. Podstawowe wymogi to:

  • umowy na wywóz resztek gastronomicznych,
  • niekrzyżowanie się dróg czystej i brudnej,
  • umowy na wywóz frytury,
  • zmywalne podłogi,
  • książka kontroli,
  • opisanie zlewozmywaków (w którym co jest myte),
  • ważne książeczki sanepidowskie.

Często podczas odbioru lokalu, inspektorzy Sanepidu zwracają uwagę na takie drobne aspekty, jak drugie wyjście z lokalu czy dobre opracowanie księgi dobrych praktyk. Podczas każdej kontroli Sanepid może poprosić o projekt technologiczny lokalu czy odbiór ppoż.

Koszt otwarcia kebabu?

Koszty otwarcia własnego lokalu z kebabem są różne i mogą się wahać. Wszystko zależy od zakupionych sprzętów ( maszyna do kebaba i mniejsze urządzenia), wielkości lokalu i opłat za niego oraz wielu dodatkowych rzeczy. Można postarać się o dofinansowania, o dotacje, jednak zazwyczaj trzeba liczyć wyłącznie na swój budżet bądź ewentualną pożyczkę, którą nie wszyscy ludzie biorą pod uwagę.