Piec ogrodowy do pizzy – o czym warto pamiętać?

Prawdziwa włoska pizza w Twoim ogrodzie? Dlaczego nie! Jeśli kochasz smak włoskiej kuchni, możesz ją mieć dosłownie w zasięgu ręki. Piec ogrodowy do pizzy pozwoli Ci własnoręcznie przyrządzić pizzę na cienkim cieście z ulubionymi dodatkami. Możesz go wykonać niewielkim kosztem i cieszyć się z efektu przez wiele lat.

1. Piec ogrodowy do pizzy – zalety i wady

2. Ogrodowy piec do pizzy: jak z niego korzystać?

3. Jak zbudować piec do pizzy ogrodowy?

Naprawdę ciężko znaleźć dziś kogoś, kto przynajmniej raz w życiu nie próbowałby pizzy. Jednak to, co zamawiamy w pizzeriach, często różni się diametralnie od tego, jak powinna smakować prawdziwa, tradycyjna pizza. Wielu z nas do tego przywykło, co więcej, nawet lubimy naszą spolszczoną wersję tej potrawy. Ale gdy raz zjemy pizzę wykonaną w tradycyjny sposób i wzbogaconą ulubionymi dodatkami w pożądanej ilości, nie będziemy chcieli już płacić za inną pizzę. Warto jednak podkreślić, że piec ogrodowy do pizzy to nie tylko pizza, ale również masa innych smakowitych wypieków, a nawet mięs i zapiekanek.

1. Piec ogrodowy do pizzy – zalety i wady

Chrupiące, pachnące, świeże, aromatyczne i własnoręcznie przygotowane: kto nie chciałby zajadać się takimi specjałami? Pewne rzeczy po prostu inaczej smakują, gdy przygotujemy je samodzielnie. Sęk w tym, że często brak nam czasu na własnoręczne wypieki. Brakuje również odpowiedniej motywacji. Szczególnie, że wypieki z piekarnika gazowego lub elektrycznego również nie do końca spełniają nasze oczekiwania. i tu przechodzimy do sedna.

Wielu osobom wydaje się, że posiadanie piekarnika gazowego lub elektrycznego w zupełności wystarczy, a własny piec ogrodowy do pizzy w takim wypadku to tylko zbyteczny wydatek. Czy tak na pewno jest? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

Zacznijmy od tego, że ogrodowy piec do pizzy to tak naprawdę również piec do domowego chleba, bułeczek, rogalików, ale w razie potrzeby również zapiekanek czy aromatycznego mięsa. Z pewnością wykorzystasz go znacznie częściej, niż podczas robienia pizzy. A jeśli zechcesz upiec kilka rzeczy jednocześnie, możesz to zrobić, ponieważ piec do pizzy ogrodowy jest znacznie pojemniejszy niż tradycyjny piekarnik. Na jego korzyść przemawia natomiast fakt, że nie zabiera cennego miejsca w kuchni. Piec opalany drewnem nieco dymi, ale na świeżym powietrzu takie rozwiązanie raczej dla nikogo nie powinno być uciążliwe. A w razie problemów z prądem lub gazem, nie musisz się martwić, że nie uda ci się przygotować posiłku.

Co cenne dla wiele osób, piec ogrodowy do pizzy możesz wybudować samodzielnie, oszczędzając dzięki temu pieniądze. Bez trudu znajdziesz materiały niezbędne do budowy wspomnianego urządzenia.

Jeśli zastanawiasz się, czy zaprosić piec do pizzy do swojego ogrodu, z pewnością rozważasz również, jakie wady posiada takie rozwiązanie. Z pewnością należy do nich fakt, że budowa ogrodowego pieca do pizzy nie należy do najprostszych. Również cena dla niektórych może być zbyt wygórowana. Warto również pamiętać o konieczności zakupu drewna i przechowywania go w odpowiednich warunkach.

2. Ogrodowy piec do pizzy: jak z niego korzystać?

Na co dzień powinniśmy pamiętać o stopniowym podgrzewaniu pieca (może to zająć nawet ok. dwóch godzin), by nie doprowadzić do pęknięcia kopuły. Zanim rozpalisz ogień, upewnij się, że ściany pieca są całkowicie suche, co pozwoli ci ograniczyć powstawanie ewentualnych pęknięć. Po podgrzaniu pieca do pożądanej temperatury, palenisko przesuwamy w głąb komory. Przygotowując pizzę, zwróćmy uwagę, by robić to w piecu w sąsiedztwie z otwartego ognia, jednak pizza nie powinna stykać się bezpośrednio z płomieniami.

Palenisko należy utrzymywać przez kilka godzin, a po przygotowaniu pizzy można także wykorzystać je do przyrządzenia innych potraw. Dobrze zaizolowany piec pozostanie gorący jeszcze przez długi czas.

Korzystając z ogrodowego pieca do pizzy, nie zapominajmy o regularnym czyszczeniu, usuwaniu popiołu, a także sprawdzaniu drożności komina.

3. Jak zbudować piec do pizzy ogrodowy?

Jak już wspomnieliśmy, samodzielna budowa piec do pizzy nie należy do łatwych zadań. Jeśli nie jesteś pewien, czy podołasz temu zadaniu, zawsze możesz zdecydować się na zakup pieca od sprawdzonego sprzedawcy, który oferuje wysokiej jakości urządzenie. Zrobisz to np. tutaj: lofra.pl/grille-piece-ogrodowe.

Jeśli jednak chciałbyś przystąpić do działania samodzielnie, pamiętaj, by nabyć odpowiednie materiały, które wytrzymają bardzo wysokie temperatury. Są to m.in. cegły szamotowe, glina, piasek, a także odporna na działanie wysokich temperatur zaprawa.

Przed przystąpieniem do budowy przygotujmy plan konstrukcji, zastanów się nad rozmiarami pieca i umiejscowieniem konstrukcji w ogrodzie. Budowę zacznij od przygotowania płaskiej, równej i stabilnej podstawy, Następnie przygotuj miejsce pod palenisko, a dopiero w kolejnym etapie przystąp do budowy komory piekarniczej.

Jak wykończyć ogrodowy piec do pizzy? To w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji. Warto zadbać o to, by piec był nie tylko solidny, ale i estetycznie wykończony, dzięi czemu stanie się niepowtarzalną ozdobą ogrodu.